ACADEMY OF TRUCK ACCIDENT ATTORNEYS 2024 Annual Symposium

September 25 - September 27, 2024 Grand Hyatt • Nashville, TN



GENERAL SESSION

Wednesday, September 25, 2024 - GRAND HALL D-E				
10:30am – 1:00pm	Conference Registration			
11:30am - 12:30pm	Women's Caucus Luncheon –	Brickyard AB		
	Sponsored by The SPI Group			
MODERATOR: Kate Harvey-Lee				
TIME	TOPIC	SPEAKER		
12:50pm - 1:00pm	Welcome and Introduction	Kate Harvey-Lee Joe Fried Michael Leizerman		
1:00pm - 1:10pm 10 min	Inspirational Client Stories Video	Institute for Safer Trucking		
1:10pm – 1:50pm 40 min	The Diverse Mindset – Why it Matters so Much to Effective Lawyering	Karen Koehler		
1:50pm - 2:30pm 40 min	The "Amazon-ization" of the Trucking Industry – How the Industry is Changing and How to Spot Hidden Defendants	Joe Fried		
2:30pm – 3:05pm 35 min	Why All This Matters – How Knowing the Trucking Rules Changes Everything from Liability to Damages	Maxey Scherr		
3:05pm - 3:25pm 20 min	Refreshment Break Sponsored by CloudLex	Grand Hall ABC & Foyer		
3:25pm – 4:05pm 40 min	Key Updates and Emerging Trends in Trucking Litigation	Michael Leizerman		
4:05pm – 4:20pm 15 min	Sponsor speaker	The Forge Companies		
4:20pm - 4:50pm 30 min	Dealing with The Latest Defense Obstructionist Tactics	Robert Collins		
4:50pm - 5:20pm 30 min	Building Cases Around What Makes Us Alike, While Honoring What Makes Us Different	Andy Young		
5:20pm – 6:20pm	Welcome Reception Sponsored by The Forge Companies	Grand Hall ABC & Foyer		

Thursday, September 26, 2024 - GENERAL SESSION - GRAND HALL D-E			
7:30am-8:30am	Breakfast in Exhibit Hall & Foyer	Grand Hall ABC &	
	Sponsored by The SPI Group	Foyer	
MODERATOR: Andy Young			
TIME	TOPIC	SPEAKER	
8:30am - 9:05am	When Product Safety Systems Fail: Liability of Manufacturers	Kent Emison	
35 min	for Failure of Forward Collision Avoidance and Automatic		
	Emergency Braking Systems		
9:05am - 9:35am	Can You Hold a Trucking Company Liable for Failure to	Michael Cowen	
30 min	Incorporate Advanced Safety Systems Like Collision Avoidance,		
	Automatic Emergency Braking, and Driver Safety Monitoring		
9:35am – 10:05am	Using "Other Similar Incident" Evidence in Trucking Cases	Stuart White	
30min			

Thursday, September 26, 2024 - GENERAL SESSION - GRAND HALL D-E		
TIME	TOPIC	SPEAKER
10:05am - 10:25am 20 min	Refreshment Break Sponsored by Forensic Human Factors	Grand Hall ABC & Foyer
10:25am- 11:20am 55 min	Telematics: What You Need to Know, the Data and How to Get It! Lecture plus Demonstration of Direct Examination of Expert	Christy Childers/ Adam Grill
11:20am– 11:55am 35 min	Work Zone Cases: What You Need to Know	Michael Leizerman
11:55am- 12:25pm 30 min	Unlimited Coverage: Insurance Company Direct Negligence in Approving Red Flag Drivers	Morgan Adams
12:25pm – 1:30pm	Lunch Sponsored in General Session Sponsored by Physician Life Care Planning	General Session & Foyer
MODERATOR: Michael Leizerman		
TIME	TOPIC	SPEAKER
1:30pm – 2:10 pm 40 min	Panel on Mediating Trucking Cases – What Works, What Doesn't and How Decisions are Being Made. The View in the Other Room	Rodney Max Cedar Abadie (20 min each)
2:10 pm - 2:40 pm 30 min	Tales from the Dark Side: Learning from a Recovering Defense Lawyer – What We Can All Do Better	Shannon Frankel
2:40 pm - 3:10 pm 30 min	Ethical Considerations in Trucking Cases – From Discovery to Mediation and Trial	Danny Ellis
3:10 pm – 3:30pm 20 min	Refreshment Break Sponsored by Hona	Grand Hall ABC & Foyer
3:30 pm – 4:05pm 35 min	The Modern Motor Carrier: Compartmentalization and Outsourcing; the Assetless Motor Carrier	Deena Buchanan
4:05pm – 4:15pm 10 min	How Plaintiffs Can Avoid Tax Hell in Taxable Damage Cases	Jack Meligan The SPI Group
4:15pm – 4:45pm 30 min	Artificial Intelligence in Commercial Trucking	Kurt Maahs
4:45pm – 5:15pm 30 min	Using Systems to Successfully Manage a Volume of Trucking Cases	Martin Futrell
5:15pm – 6:15pm	New Trucking Lawyers Division Meeting & Reception Sponsored by RGK Consultants	North Coast AB
6:30pm – 8:30pm	Group Outing Sponsored by Scherr Law Firms Preferred Capital Funding & Trial Lawyer Nation	City Winery Nashville

Friday, September 27, 2024 - GENERAL SESSION - GRAND HALL D-E				
7:30am – 8:30am	Breakfast in Exhibit Hall & Foyer	Grand Hall ABC &		
	Sponsored by Evidence Solutions	Foyer		
MODERATOR: Bryan Bradley				
TIME	TOPIC	SPEAKER		
8:30am – 9:00am	Building the Direct Punitive Damage Claim Against a Motor	Pete Kestner		
30 min	Carrier			
9:00am – 9:35am	Dump/Garbage Trucks/Cement Mixer Cases	Jordan Jones		
35 min				
9:35am - 10:15AM	Voir Dire: Getting the Best Jury for Your Commercial Truck	Stefano Portigliatti		
40 min	Case in a Diverse and Divided World			



Friday, September 27, 2024 - GENERAL SESSION - GRAND HALL D-E			
TIME	TOPIC	SPEAKER	
10:15am - 10:25am	Trucks - Rolling Treasure Troves of Data: ECMs, Cell	Scott Greene	
10 min	Phones, ELDs & Other Digital Evidence Critical to Your Case	Evidence Solutions	
10:25am - 10:45am	Refreshment Break Sponsored by Dynamic Safety	Grand Hall ABC &	
20 min		Foyer	
10:45am - 11:20am	Bus Cases – Overview	Kevin Swenson	
35 min			
11:20am - 11:55am	Negligent Monitoring/Supervision Claims	Briant Mildenhall	
35 min			
11:55am-12:30pm	Dealing with Common Defenses in Trucking Cases	Tim Whiting	
35 min			
12:30pm – 1:30pm	Lunch Sponsored in General Session	General Session &	
	Sponsored by Legacy International	Foyer	
	MODERATOR: Joe Fried		
1:30pm - 2:10pm	Understanding Pain and How to Prove It	John Romano	
40 min			
2:10pm – 2:50pm	Negotiation Strategies for Trucking Cases	Sach Oliver	
40 min			
2:50pm – 3:50pm	Trial Panel – Lessons Learned – 3 trials – 15 min	Mike Chaloupka	
60 min	presentations/5 min questions and commentary each	Evan Garcia	
		Sam Mason	
3:50pm – 4:00pm	Closing Remarks		

